Prošlo je tačno četrdeset godina od plasmana OK Student u Prvu ligu

Tridesetog maja 1976. godine odbojkaši Studenta savladali su, u Prištini, u baraž utakmici za plasman u Prvu ligu ekipu skopskog Rabotničkog. Dramatična utakmica puna preokreta završena je rezultatom 3:1 (15:11, 14:16, 15:12, 18:16).

OK Student po završetku utakmice u Prištini

Svoje utiske sa tog meča sa nama je podelio jedan od aktera utakmice, sadašnji predsednik OSNO Ljubodrag Brkić:

"U sezonu smo ušli sa jasnim ambicijama, da se plasiramo na prvo mesto i steknemo uslov za kvalifikacije za Prvu ligu. Sezona je bila duga i naporna jer je u ligi bilo dosta kvalitetnih ekipa, koje su na svakom meču igrale na pobedu, bez obzira na njihov plasman na tabeli i ambicije. Tokom sezone nailazili smo na žestok otpor i bilo je utakmica koje smo neočekivano gubili što je stvaralo dodatni pritisak na našu ekipu. Zahvaljujući našem kvalitetu i našoj posvećenosti i pristupu utakmicama mi smo izneli sezonu onako kako smo i želeli.
Nakon svih događanja u ligi i odustajanja glvnog konkurenta beogradskog Radničkog nama je predstojala utakmica protiv Rabotničkog. Moram priznati da je celokupna priprema za tu utakmicu predstavljala određenu vrstu pritiska za nas i bez obzira što smo realno bili bolji od ekipe Rabotničkog, ta utakmica nosila je mnogo neizvesnosti. Mogućnost da ne uspemo da ostvarimo cilj nas je plašila, a eventualni poraz doživeli bi smo kao veliki neuspeh.
Dolazak u Prištinu dan uoči utakmice i sama utakmica bila je jedna vrsta stresa za mene. Pritisak se osećao na svakom koraku iako smo svi pokušavali da ostanemo mirni. Uslovi u kojima se utakmica igrala bili su problematični, počevši od neuslovne sale i publike koje je bilo i na balkonu i oko terena. Utakmica je posle mnogo uzbuđenja, nervoze sa obe strane završena onako kako smo mi priželjkivali.
Još dugo posle utakmice smo bili u pozitivnom šoku. Pokazao se opravdanim naš optimizam i vera da smo bolja ekipa od Rabotniočkog sa kojim smo ranije odigrali dosta i prvenstvenih i prijateljskih utakmica. Posebno me čini srećnim i ispunjenim da sam ja bio jedan od onih koji je pružio maksimum i koji je po oceni stručnjaka bio među od najboljima na utakmici. Istovremeno bio sam jedini u našoj ekipi koji je odigrao sva četri seta. Tokom utakmice bilo je puno zanimljivih momenata, posebno mi je ostao u sećanju blok kojima sam zaustavio kapitena Rabotničkog levorukog Jovčevskog uz mahinalni uzvik izvini. Posle utakmice nastala je opšta pometnja, navijači su ušli u teren, ni četrdeset godina kasnije ta sećanja ne blede.
"

Kratak video posvećen utakmici možete videti klikom ovde.

Centralna manifestacija obeležavanja ovog jubileja održana je u subotu 28.05.2016. godine. Grupa niških odbojkaša obišla je nekadašnje odbojkaške terene u Tvrđavi. To je bila prilika da se podsete brojnih dogodovština iz igračkih dana, a kako je to sve izgledalo možete videti klikom ovde.

"Rovče" 28.05.2016.

U večernjim satima druženje je nastavljeno u restoranu Stadion. Kapiten ekipe Željko Ružić održao je kratku prezentaciju posvećenu ovoj utakmici. Skupu je prisustvovalo devet od dvanest igrača sa utakmice u Prištini.

Članovi ekipe i rukovodstvo OK Student iz 1976. godine.