Najveća pobeda niške amaterske odbojke

30. maja 1976. godine odbojkaši Studenta savladali su u baraž utakmici za plasman u Prvu saveznu ligu ekipu Rabotničkog iz Skoplja rezultatom 3:1. Utakmica je odigrana na neutralnom terenu u Prištini.

Ovaj uspeh ekipa Studenta ostvarila je u sledećem sastavu: Goran Lazarević, Dragiša Tomić, Ljubodrag Brkić, Miodrag Gušić, Čedomir Zlatanović, Jugoslav Ranđelović, Željko Ružić (kapiten), Danilo Jovanović, Dušan Dimitrijević, Novica Dimitrijević, Moma Milošević i Zoran Tasić. Trener ekipe bio je prof. dr Radomir Kostić.

Povodom godišnjice odigravanja utakmice svoja sećanja na ovaj meč preneo je za naš sajt trener ekipe Radomir Kostić:

"Sećanje na utakmicu Student-Rabotnički je složen lični doživljaj. Dominatna obeležja sećanju daju sadašnja, svesna, razmišljanja i njihovo povezivanje sa zapamćenim i zapisanim činjeničnim materijalima o vremenu pre, u toku i posle utakmice.

Pre kvalifikacione utakmice atmosferu u klubu obeležila je pobeda Studenta nad Merkurom, poraz Radničkog, šansa da se igra „majstorica“ sa Radničkim. Obe ekipe su osvojile po 38 bodova, ali je Radnički bio prvi zbog bolje set razlike. Onda je stigla vest da Radnički odustaje od „majstorice“ i da Student stiče pravo da se takmiči sa prvakom Južne grupe Rabotničkim iz Skoplja. Neposredno pre utakmice nastojali smo da održimo relaksiranu atmosferu, tako što smo čitavo vreme bili svi zajedno. Malo smo se čudili velikom broj bučnih navijača Rabotničkog, i njihovom „paradiranju“ na ulicama u Prištini. Mi, u Sutudentu, nismo bili naviknuti na takva ponašanja.
 

U toku utakmice trudio sam se da primenim sva moja znanja i iskustva kako bi osvojili promene, poene, setove, a time i utakmicu. Tok utakmice nagoveštavao je da će biti pet setova. Kada sam skoro bio uveren u to birao sam pogodan trenutak da izmenim ključene odbojkaše, da bi se oni odmorili i pripremili za odlučujući, peti, set. Sa tom idejom prvo sam zamenio Željka Ružića (kapitena) sa Novicom Dimitrijevićem (rezultat je bio 11:11), a zatim kod rezultata 11:12, Danila Jovanovića zamenio je Dušan Dimitrijević. Takva ideja bazirala se na realnoj činjenici da protivnik vodi i da se vreme do kraja seta može spojiti vremenom za pauzu između setova i time iskoristi optimalno realno vreme da se zamenjeni odbojkaši, pre svega smire, a uz to ne „ohlade“. Tada mi se činilo da sam postupio racionalno. Rabotnički je poveo sa 14:12. A onda je Student dva puta izjednačavao, najpre na 15:15, a zatim 16:16. „Šiki“ i „Dule“ pokazali su da su bili „prave“ izmene. Četvrti set je dobijen sa 18:16, a time i utakmica. Student je postao prvoligaš.
 

Bila je to poslednja i najveća pobeda niške amaterske odbojke. Posle te utakmice u „Studentu“ i niškoj odbojci ništa nije bilo kao pre, svesno ili nesvesno nastupilo je novo vreme za odbojkaše i ljubitelje odbojke."