Odbojkaški vremeplov: Dan kada je "Stevan Sremac" postao prvoligaš

Odbojkaški klub "Stevan Sremac" (današnji ŽOK Student) plasirao se 28.05.1978. godine u prvu saveznu ligu SFRJ. U sezoni 1977-1978. OK "Stevan Sremac" takmičio se u prvoj srpskoj ligi - grupa jug. Nakon osvojenog drugog mesta stečeno je pravo učešća na turniru za prvaka SR Srbije.

OK Stevan Sremac na treningu 1978. godine

Na turniru održanom u Valjevu učestvovale su ekipe S. Sremac, Jedinstvo - Titovo Užice, Spartak - Subotica i Banat Kikinda. OK "Stevan Sremac" osvojio je prvo mesto i kao prvak SR Srbije stekao pravo da učestvuje u baražu za plasman u prvu saveznu ligu.

Protivnik u baražu bio je Vardar iz Skoplja, prvak SR Makedonije. Utakmica je odigrana 28. maja 1978. godine u Prištini, a niške odbojkašice pobedile su rezultatom 3:0.

Početna postava na utakmici u Prištini, sleva: V.Marković, O.Dimitrijević, N.Đorđević, LJ. Janjić, V.Milovanović, S.Blagojević

Plasman u prvu saveznu ligu izborile su sledeće igračice: Olivera Dimitrijević, Vesna Marković, Ivana Veljković, Lidija Spasić, Gorica Plavšić, Svetlana Pantić, Verica Milovanović, Slađana Blagojević, Nadica Đorđević, Ljiljana Janjić, Svetlana Krpan i Olivera Kitić. Trener ekipe bio je Ljubiša Stojković, a predsednik kluba Stanimir Veljković.

Oktobra 1978. godine OK "Stevan Sremac" nagrađen je Oktobarskom nagradom grada Niša.