Veliko finale sa specijalnim gostima

Već 24 godine u Nišu se održava Svetosavski turnir – prvenstvo niških osnovnih i srednjih škola. Ono što nas izdvaja od drugih sportova jeste veliki finalni turnir, koji se i ove godine održao u hali „Čair". Na finalnom turniru igrano je 8 mečeva u 4 kategorije. 16 ekipa koje su se izdvojile kao najkvalitetnije u konkurenciji od 54 ekipe iz 37 škola odgiralo je fantastične mečeve. 183 takmičara borilo se za medalje, na 2 terena, uz podršku navijača.

Po kategorijama plasman izgleda ovako:

PIONIRKE:

1. OŠ „Branko Miljković“

2. OŠ „Čegar“

3. OŠ „Radoje Domanović“

4. OŠ „Kralj Petar I“

PIONIRI:

1. OŠ „Sveti Sava“

2. OŠ „Dušan Radović“

3. OŠ „Branko Miljković“

4. OŠ „Kralj Petar I“

OMLADINKE:

1. Gimnazija „Svetozar Marković“

2. Medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“

3. Gimnazija „9. Maj“

4. Gimnazija „Bora Stanković“

OMLADINCI:

1. ETŠ „Nikola Tesla“

2. Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“

3. Ekonomska škola

4. Gimnazija „Bora Stanković“

Nagrade najboljim školama: medalje, pehare, diplome i lopte, uručivali su Branislav Kačar, gradski većnik za sport, Jovica Zdravković, predsednik Saveza za školski sport grada Niša, Marko Terzić iz Okružnog školskog saveza i Ljubodrag Brkić, predsednik OSNO.

Kao najbolji pojedinci izdvojili su se kod osnovaca Mina Đorđević (OŠ "Čegar") i Stevan Rajković (OŠ "Sveti Sava"), a kod srednjoškolaca to su Minja Ristić (Gimnazija "Svetozar Marković") i Mihajlo Stojiljković (ETŠ „Nikola Tesla“). Najboljim igračima uručeni su odbojkaški dresovi – Mina je dobila dres ŽOK „Student“, Stevan dres OK „Niš“, Minji je uručen dres naše reprezentativke Danice Radenković, dok je Mihajlo na dar dobio dres Ivana Miljkovića prvog potpredsednika OSS. U odsustvu Ivana Miljkovića dres je uručio predsednik OSNO Ljubodrag Brkić.

Proglašeni su i najbolji tehničari: Maša Ivanović i Nikola Petrović (OŠ "Dušan Radović"), Anja Veličković (Gimnazija "Svetozar Marković") i Petar Ristić (ETŠ "Nikola Tesla").

Specijalne nagrade najmlađim igračima Tamari Marjanović i Ognjenu Pavloviću uručila je potpredsednica UOSGN Milica Lošić. Tamara je dobila dres ŽOK „Student“, dok je Ognjenu uručen dres još jednog reprezentativca iz Niša, Dušana Petkovića.

Posebnu draž ovom turniru, dala je humanitarna akcija koju je sprovodilo Udruženje „Porodična filharmonija“ iz Niša u saradnji sa organizacijom Svetosavskog turnira. Akcija se sprovodila u vidu prodajne izložbe učeničkih radova na samom ulazu u halu. Kupovinom radova donirala su se sredstva Specijalnoj školi sa domom učenika „Bubanj“ iz Niša. Upravo su učenici te škole učestvovali u revijalnom delu programa. Naime, ženska i muška ekipa ove škole, odigrala je po jedan revijalni set protiv mešovite ekipe pionirki i pionira koji su igrali za 3. mesto. Odbojkaški savez Srbije dodelio je Specijalnoj školi sa domom učenika "Bubanj" pet odbojkaških lopti. Poklon je uručio Ljubodrag Brkić predsednik OSNO.

U revijalnom delu programa učešće su uzeli i prvotimci odbojkaškog kluba Niš koji su učenicima Specijalne škole "Bubanj" uručili poklon pakete kompanije "YUMIS" koja je i ove godine bila sponzor turnira. Pored toga igrači OK „Niš“ družili su se sa najmlađom publikom koja je imala prilike da se oproba u servisu, za šta je dvadesetak mališana, najmlađih posetilaca finala, dobilo poklon pakete.

Posebnu nagradu - 3 odbojkaške lopte, dodelio je OSNO školama: OŠ „Kralj Petar I“, OŠ „Branko Miljković“ i Gimnaziji „Bora Stanković“, za posebno angažovanje profesora koji su sa po 2 ekipe, muškom i ženskom, došli do finalnog turnira.

Pored sekretara Saveza za školski sport Grada Niša, Jovana Jovanovića, veliki doprinos u organizaciji dalo je i Udruženje odbojkaških sudija Grada Niša, čiji su članovi, pored suđenja, „mahanja zastavicama“ i pisanja zapisnika, bili zaduženi za kompletno nameštanje terena i logistiku.

Velike pohvale za organizaciju stigle su od profesora gotovo svih škola učesnica, a posebno zahvalni i oduševljeni su učenici, ali i profesori Specijalne škole.

Možemo konstatovati da smo još jedno veliko takmičenje uspešno priveli kraju i da vrlo brzo kreću pripreme za naredni, jubilarni 25. turnir! Bićemo spremni :)

Tabela

Klub Utak Bod
2 6
2 4
1 3
2 3
2 2
3 1
1 0
1 0

Zanimljivosti